Sivil Toplum Diyaloğu, AB-Türk Odaları Forumu-II, AB-Türkiye Odaları Ortaklık Hibe Programı, İyi Tarım Uygulamaları Transferi
ticaret borsas�Hava Durumu, 03 Ocak
Yunanistan, Grevena İnceleme Ziyareti, 3-6 Haziran 2013 |
Yunanistan-Grevena bölgesinde modern, orta büyüklükte bir un fabrikası ziyat edildi. Bu fabrika Grevena bölgesinde hizmet eden bir fabrikaydı. İhracat ve ithalat yapmıyorlardı. Grevena bölgesindeki tek maden işletmesi ziyaret edildi. Bu tesiste zeolit üretimi yapılıyordu. Aylık 25 bin ton kapasitesi olan tesis kedi kumu ve diğer ürünleri Avrupa’ya ve dünyanın çeşitli ülkelerine gönderiyordu.
Yerleşim yerlerine uzak, dağlık ve ormanlık alanda kurulu olan organik büyükbaş hayvan çiftliklerine gidildi. Bu çiftliklerde doğal kaynak suyu kullanılıyor ve çevreden biçilen otlar yemolarak kullanılıyordu. Açık bir besi ortamı vardı. Hayvanlar salma olarak merada otlatılıyordu. Et ırkı olan hayvanlar yetiştiriliyor, sağım yapılmıyordu. Başka bir çiftlikte ise organik beslenen koyunlardan süt elde ediliyordu.
Bir diğer çiftlik ise hem organik et, hem de organik süt üretiminde bulunuyordu. Ziyaret edilen diğer çiftliklerde organik tarımsal üretim yapılıyordu. Üretilen ceviz, kuru fasulye, ceviz yerinde paketlenerek satışa hazır hale getiriliyordu. Peynir üreticisi tesis üretimini Korumalı Menşe ile satışa sunuyordu. Grevena bölgesinde genelde makarnalık ve ekmeklik buğday yetiştiriliyordu.
Gezdiğimiz buğday tarlalarında süne zararlısı vardı. Toprak yapısı zayıf olduğu için birim alandan aldıkları verim düşüktü. Genelde tarlalar küçük ve orta büyüklükteydi. Sulama yapılabilen yerlerde yonca, mısır, pamuk, az da olsa ayçiçeği üretimi yapılıyordu.
Grevena Ticaret odası üyelerinin katılımı ile yapılan toplantıda sunum yapan oda başkanı Nikos Rammos bölge ekonomisi üzerine bir sunum yaptı. Ardından yunan proje koordinatörü Chrysoula Kritharioti İyi Tarım Uygulamaları üzerine sunumunu gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında tarım sektörüne ek olarak ticaret ve turizm konularında da işbirliği gündeme geldi.
|